*~..:: IkLan BerBayaR Beb - Maksudnya ini bisnes bukan main2 ::..~*
|

Khamis, 17 Mac 2011

Kahwin Ubat Terbaik Kemurungan

Kahwin Ubat Terbaik Kemurungan
 
 Di New York satu kajian baru mendedahkan cara terbaik mengatasi masalah kemurungan ialah dengan berkahwin dan merumuskan ikatan itu walaupun kurang membahagiakan memberikan perangsang psikologi lebih baik kepada golongan tertekan berbanding mereka yang gembira.

Kajian terdahulu menyatakan faedah psikologi perkahwinan bergantung kepada sama ada ia dapat memberikan kebahagiaan kepada pasangan suami isteri.

Mengambil petunjuk dari kajian terdahulu, penuntut lepasan ijazah sosiologi di Universiti Ohio, Adrianne Frech, dan rakannya, Kristi Williams, membuat spekulasi orang yang gembira mendapat lebih banyak faedah psikologi dari perkahwinan berbanding golongan tertekan.

Dalam usaha menguji hipotesis itu, mereka meneliti contoh 3,066 lelaki dan wanita yang ditemubual dan diuji untuk masalah kemurungan sekali sama ada pada 1987 atau 1988 dan sekali lagi lima tahun kemudian.


Dalam temubual, mereka ditanya mengenai kualii perkahwinan jika sukarelawan sudah berkahwin.

Secara purata, dengan mengambil kira perbezaan dalam kemurungan , subjek yang berkahwin lebih lima tahun antara dua temubual melaporkan peningkatan psikologi dalam temubual kedua mendapat purata 3.42 mata lebih rendah pada 84 mata skala kemurungan berbanding rakan mereka yang tidak berkahwin.

Sedikit perbezaan yang mengejutkan ialah kajian yang menunjukkan orang yang murung dan berkahwin menunjukkan mereka lebih mampu meneruskan kehidupan. 
 
Sumber: http://halaqah.net/v10/index.php?topic=14730.msg205379#msg205379
 
ape lagi, cepat la kahwin ye =)
*****************************************************


2 ulasan:

heliantuse berkata...

Ye, belajar dalam subjek psikiatri ari tu. Dan yang biasa bunuh diri adalah yang single.

Kentang Goreng Berasap berkata...

sbb kita xde pasangan terbaik untuk berkongsi masalah, sebab tu jadi macam tu..

susah juga mencari jodoh~ =)

belajar subjek psikiatri? hebat!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

AddToAny