Labels

*~..:: IkLan BerBayaR Beb - Maksudnya ini bisnes bukan main2 ::..~*

|

Wednesday, July 2, 2014

Berhenti Kerja, Jual Kereta Dan Apa Yang Dia Dapat Selepas Itu?


Cerita daripada blog Izzuddin Yussof ini menjadi viral apabila beliau menceritakan kisah sebenarnya daripada seorang yang bekerja 9-5, dengan gaji yang agak hensem menjadi seorang yang zuhud.
Anda boleh duduk tenang dan enjoy baca cerita beliau di bawah. Layan.
mazda-biru-vocket
Selepas Graduasi…
Dulu selepas graduasi, sama seperti kebanyakan graduan yang lain aku terus mencari kerja. Pada asalnya ada dua syarikat yang aku sangat teringin nak masuk, iaitu Bank Negara Malaysia dan Khazanah. Kenapa? Of course, sebab gaji diorang tinggi dan benefit sangat banyak.
Alhamdulillah dipanggil interview untuk kedua2 BNM dan Khazanah, tapi tak lepas pun akhirnya. Tapi dipanggil interview itu pun lepas aku dah terima tawaran kerja di Public Bank. Memandangkan dua2 tempat tu x dapat, aku pun teruskan jela kerja kat Public Bank. Time tu nak kumpul duit kahwin, jadi x boleh memilih sangat.
Gaji bulanan RM2,800, lepas tolak EPF jadila RM2,400…. Dengan penuh keazaman sebelum kahwin tu aku berjaya simpan sebulan RM2,000. Agak kagum dengan diri sendiri haha, tapi yelah kan, rumah masih lagi rumah parent, kereta pun dah bawak dari UK. RM400 hanya untuk minyak, makan lunch, dan tambang LRT Putra.
8 Februari 2013, alhamdulillah akhirnya bergelar suami. Memandangkan sekarang dah tak ada tekanan untuk simpan duit yang banyak, dan mindset ingin selalu gembirakan isteri, aku pun mula tak berjimat sangat. Lebih malang lagi dari semasa ke semasa ada je masalah, kereta rosaklah, kena bayar saman lah, itu lah, ini lah. Menjadikan aku rasa RM2,800 sebulan tu tak cukup.
Aku dari awal lagi duk membanding-bandingkan gaji aku dengan kawan-kawan yang lain… Walaupun kerja bank ni sebenarnya banyak dia kat bonus (yang aku hanya akan layak dapat kalau dah kerja lebih setahun), tapi aku masih duk bandingkan dengan kawan2 yang dapat RM3,500, RM3,200 sebulan malahan dengan yang dapat RM3,000 pun aku masih bandingkan
Kemudian atas sangat banyak faktor, kerja tak minat, tak rasa otak berkembang, tak rasa menyumbang apa2, tak rasa dapat gaji yang cukup, dan lain2 (oh tapi aku sangat suka collague aku)…. Akhirnya aku quit Public Bank dan keluar jadi financial planner. Satu keputusan yang bukan saja mengubah hidup aku, tapi mengubah cara aku memandang dunia…..
Kehidupan Sebagai Financial Planner
Cerita panjang jadi pendek, Financial Planner (FP) ni memang susah nak hidup buat full time melainkan anda memang jenis muka tebal dan anda memang tak kisah menipu atau cakap lebat bak kata orang. Sebab at the end of the day, untuk survive dan menjadi kaya sebagai FP, anda perlu menjadi salesman. Push untuk jual produk anda kepada siapa saja tak kira benda tu bagus ke tidak.
Hence aku tak suka, dan at the same time aku x berjaya la jugak, sebab memang aku bukan jenis macam tu. Dari awal aku dah set aside lebih kurang 6 bulan worth punya cost of living lepas quit Public Bank tu. Tapi sebab pada asalnya gaya hidup aku tak berubah sangat, 4 bulan punya worth habis dalam masa 2 bulan (of course ada beberapa musibah gak time tu). Hence aku tinggal lagi 2 bulan punya worth…. untuk aku guna…. hanya Allah yang tahu berapa lama…. Aku jatuh ke dalam depression….
So…. gaya hidup aku mula berubah… Daripada sebelum ni aku x kisah bayar Celcom RM98 sebulan, aku tukar amik UMobile yang bayar RM28 sebulan. Makan luar memang dah jarang sangat2…. Kalau makan pun hanya di kedai-kedai makan yang biasa, tidak lagi di Chinese atau Japanese Restaurant atau Buffet seperti sebelum ni…. Dan malahan pada bulan-bulan aku dapat income RM500-RM1,000 pun aku dah cukup gembira dan merasakannya banyak…
Banyak…? It’s not even half of my previous salary at Public Bank…. But indeed, rezeki itu di tangan Allah….
Let me share with you one story….
Udang
Pada zaman-zaman depresion time tu, tengah x tentu hala tuju dan xde duit, aku tiba-tiba mengidam nak makan udang goreng. Well… kalau time aku kerja Public Bank dulu of course malam tu jugak aku akan keluar ke Chinese Restaurant ke atau Steamboat Buffet mana2 untuk makan udang. Tapi time tu aku xde duit… Jadi just cerita2 mengidam la kat wife aku yang aku teringin nak makan udang….
Beberapa hari kemudian…. tiba-tiba ayah saudara isteri aku datang. Dia kata ada kawan dia dari Sabah datang Semenanjung dan bagi dia banyak udang2 besar tahap tapak tangan…. Memandangkan diorang tak selalu sangat masak kat rumah jadi dia bagi kitorang…. Dan memandangkan kat rumah ni aku dengan wife aku je makan udang…. Jadi semua udang2 besar tahap tapak tangan yang aku x pernah jumpa kat pasar di Msia tu pun semua dapat kat kitorang…..
Masa tu rasa sangat…. Sangat rasa… Yang rezeki tu bukanlah dari pekerjaan kita, bukan boss kita, bukan kerajaan… Malahan rezeki itu bukan dalam bentuk duit…. Tetapi rezeki itu dari Allah… dalam bentuk sesuatu yang kita merasa nikmat ketika memperolehinya…..
Orang yang mempunyai duit RM10 juta sekalipun, mungkin rezekinya hanyalah RM500,000…. selebihnya akan ditinggalkan untuk keluarganya selepas dia meninggal….
Antara Duit, Rezeki dan Zuhud
Sambung cerita…. So selepas 2 bulan berhenti kerja aku hanya tinggal 2 bulan punya duit utk hidup…. And guess how long I was able to survive with that amount of money? Approximately 6 months…. 6 bulan…. tripled the amount I should have been able to survive….
Yup, dari semasa ke semasa ada rezeki lain yang datang…. Aku ubah gaya hidup, aku lebih bersyukur apa yang ada, dan sabar melihat dugaan2 dunia…. Dan akhirnya duit aku memang literally habis… Emmm… around RM20? lol….
Tiba2 Allah bagi lagi rezeki dengan ada orang nak beli kereta aku, dan aku sendiri dapat tempat untuk sambungkan pelajaran… Dan lepas tu aku dapat pinjaman MARA…. It’s not much, just around RM800 per month….
Still…. bagi aku yang sekarang… RM800 itu sangatlah cukup. Sangat…. Aku tak lagi bandingkan dengan pilihan-pilihan biasiswa yang lain, ataupun dengan pekerjaan yang lain… Atau tak juga berasa menyesal meninggalkan kerja di Public Bank yang kalau aku teruskan mungkin purata pendapatan bulanan aku dah sama dengan kawan2 yang lain….
Selain tu aku pun dah terpaksa downgrade kereta aku daripada Mazda 6, kereta yang aku sangat suka dan brand idaman aku sejak aku di bangku sekolah lagi kepada kereta kancil tahun 1996 (dah 18 tahun tu haha)…. Pada asalnya rasa tersangatlah tak best… pick up slow sangat, gear ada sampai 4 je, pastu air cepat habis yang perlu isi balik setiap 2-3 kali guna… Tapi still, alhamdulillah sekarang dah biasa, dan kalau dulu bawak Saga aku rasa tak best, sekarang rasa bawak Saga pun dah cukup best…. Yang penting aku masih boleh pergi ke mana aku perlu pergi dengan kancil tu…..
Dari RM2,800 kepada RM800
Dari Mazda 6 kepada Kancil 1996 gear 4…
Aku masih lagi bersyukur kerana Allah meletakkan aku melalui semua itu…. Kerana dengannya aku mengerti erti duit, erti rezeki, dan erti nikmat…..
Dan yang paling penting sekali….
Kini aku mengerti erti zuhud….
Iaitu bersyukur dengan apa yang ada, dan redha dengan nikmat yang ditarik….
Sebagai tanda kita meletakkan dunia di tangan, bukannya di hati….
Setahun, semenjak aku keluar dari Public Bank…. Itulah tempoh untuk Allah memberiku tarbiyah berkaitan erti rezeki, nikmat dan zuhud….
Kini aku memilih untuk membuat apa yang aku suka, apa yang aku rasakan akan memberi manfaat kepada orang, walau dapat menolong orang lain walau secebis pun, aku merasa puas dan terus bersyukur dengan setiap nikmat dan pemberian Allah…. Dan nilai duit bukan lagi menjadi ukuran utama sekarang ni….
Aku yakin satu hari nanti aku akan kembali diuji…. Tapi aku pohon semoga Allah kekalkan sifat zuhud ini dalam diriku, isteriku dan keluargaku….. Dan kuatkan kami dengan sabar dan redha….


Reason copy ke sini sebab nak buat simpanan article ni dan bandwidth link asyik sampai maksimum
=) 
*****************************************************


::: Jangan lupa Lihat Promosi dan iklan menarik dari NUFFNANG :::

(Jom CLICK iklan di bawah)

Sunday, August 25, 2013

e-Book PERCUMA : Pengenalan Tentang Akaun Semasa dari Ms Adriyanti

Salam semua, 



Hari ini saya nak berkongsi e-book PERCUMA : 
Pengenalan Tentang Akaun Semasa dari Ms Adriyanti
Dari e-book ini, anda akan dapat mempelajari tentang::
  1. Pengenalan tentang Akaun Semasa
  2. Siapa boleh membuka akaun Semasa
  3. Keperluan untuk membuka akaun Semasa
  4. Jenis jenis Akaun semasa
  5. Penggunaan akaun semasa
  6. Penandatangan dan pertukaran penandatangan
  7. Elemen yang terdapat pada sekeping cek
  8. Nasihat apabila menggunakan akaun semasa dan cek
  9. Sebab - sebab cek dikembalikan
  10. Arahan henti bayar
  11. Penyimpanan Rekod
  12. Tugas dan Tanggung jawab pemegang akaun
  13. Akaun tidak Aktif
  14. Penutupan akaun semasa
  15. Penjelasan cek
  16. Dan sebagainya
Insyaallah, dengan kehendak Allah swt, Mudah-mudahan e-book ini akan dapat memanfaatkan anda dan keluarga anda~
=)

Jangan lupa ucap terima kasih kepada penulis tersebut ye!
Salam sayang, 
cik Fairy
DAPATKAN E-BOOK PERCUMA ANDA DI SINI::
Pengenalan Tentang Akaun Semasa dari Ms Adriyanti
*****************************************************
*KENYATAAN: 
Cik Fairy hanya ingin bersama-sama berkongsi dan memanfaatkan ilmu dari e-book ini.
Segala persoalan dan kenyataan, sila berhubung dengan penulis e-book tersebut.

*****************************************************


::: Jangan lupa Lihat Promosi dan iklan menarik dari NUFFNANG :::

(Jom CLICK iklan di bawah)

Friday, August 23, 2013

Tips Bebas Hutang


Sejak tahun 2003 lagi saya azam nak bebas daripada segala hutang. Masa tu, kami terbeban dengan 5 hutang iaitu PTPTN saya, PTPTN isteri saya, Study Loan Yayasan Johor saya, Computer Loan, dan Car Loan. Lepas berhempas pulas selama 4 tahun, alhamdulillah, 4 Januari 2007 kami bebas dari segala hutang! Sejak hari tu, tak ada lagi hutang berbaki walaupun satu sen. Dan kami suami isteri kekal sebagai orang yang bebas hutang hingga ke saat saya menulis artikel ni.

Ada juga kawan yang mintak saya kongsikan cara untuk bebas hutang, tapi saya bukanlah orang layak untuk ajar cara bebas hutang. Cuma sekadar berkongsi tu, insyaAllah. 
Langkah pertama, saya boleh cadangkan sahabat semua baca buku Petunjuk Jalan Kekayaan, tulisan Chef Li. Buku tu banyak bagi motivasi dan membuatkan saya insaf untuk jauhkan diri dari hutang. Lepas menyelami betapa susah hatinya Chef Li masa dikelilingi hutang, saya sendiri pun rasa fobia dengan hutang.

4 Prinsip Asas Kewangan Peribadi

Bila dah betul-betul ada kesedaran dan semangat bebas dari segala hutang, mungkin sahabat semua boleh pakai PRINSIP KEWANGAN yang saya amalkan ni.

Prinsip #1: Beli secara tunai.
Henti dan jauhkan segala urusniaga yang dinamakan ansuran, installment, beli dulu bayar kemudian, skim bayaran mudah dsb. Kalau terpaksa berhutang, itu maksudnya kita belum mampu beli barang tu lagi. So, simpan dulu duit sampai cukup, baru beli.

Prinsip #2: Hidup di bawah kemampuan, bukan ikut kemampuan.
Beli ikut keperluan, bukan ikut kemampuan, apatah lagi ikut kemahuan. Kalau mampu pakai kereta Proton Inspira, pakai Proton Saga jer lah dulu. Lupakanlah dulu perkataan "bergaya" dalam hidup tu buat sementara waktu sampai kita benar-benar mampu untuk bergaya. Biar tak bergaya, asalkan poket kita kaya.

Kalau ada barang yang bukan keperluan di rumah, lebih baik jual. Downgrade life style buat sementara waktu. Kalau sekarang ni subcribe Astro full channel, apa kata kurangkan channel-channel tu atau terus hentikan langganan Astro! Kalau sekarang pakai kereta besar, down grade kepada kereta yang cukup untuk keperluan jer. Kalau sekarang suka beli makan di luar, apa kata masak di rumah jer atau bawa bekal jer ke pejabat. Pointnya, hidup di bawah kemampuan.

Prinsip #3: Mulakan tabiat menyimpan walaupun sedikit.
Sikit tak apa, asalkan simpan. Saya dulu pun mula menyimpan RM20 jer sebulan. Buat potongan gaji ke akaun Tabung Haji (bukan tunggu duit lebih hujung bulan). Setiap kali naik gaji, saya akan tambah potongan gaji ke Tabung Haji. Kalau tak mampu simpan RM20 sebulan, simpan la RM2 sehari, masuk dalam tabung khas. Nanti hujung bulan masukkan RM2 sehari (RM60 sebulan) tu ke akaun bank. Yang penting mesti menyimpan.

Prinsip #4: Bina pendapatan kedua.
Libatkan diri dalam bisnes, tapi bukan skim-skim "bisnes". Anggap gaji tu sebagai duit untuk hidup bulan-bulan, dan bisnes sebagai sumber untuk tambahkan simpanan. Simpan hasil bisnes 100%. Kalau nak guna pun, jangan lebih 50%! Duit hasil bisnes memang terbukti mempercepatkan kami bebas dari hutang, alhamdulillah.

Second income penting sebagai "backup" income utama, dan untuk tambahkan simpanan. Azizi Ali, Pakar Kewangan Peribadi sarankan setiap orang perlu ada second income.

Itu jer lah rahsianya. 
Cari sampai hujung dunia sekalipun, inilah rahsianya. 
Beza antara orang berjaya dengan orang biasa-biasa ialah mereka TAKE ACTION!

Orang Bujang, Suami Isteri Bekerja, Lagi La Mudah

Kalau orang macam saya boleh menyimpan dan bebas dari segala hutang, saya rasa orang bujang sepatutnya lagi senang nak bebas hutang. Betul tak? Susu pampers anak-anak tak kena beli, duit hantar anak sekolah pun tak ada, pakaian anak-anak yang mahal-mahal tu pun tak perlu risau. Cuma fikir diri sendiri dan kebajikan mak ayah jer~

Kalau orang macam saya yang isteri tak bekerja pun boleh, orang yang dua-dua suami isteri bekerja sepatutnya lagi lah mudah untuk bebas hutang! Betul tak? Hidup ni satu pilihan~

Ok, sampailah masanya untuk saya dedahkan strategi yang saya pakai untuk bebas hutang dalam masa 4 tahun.

7 Strategi Bebas Hutang Dalam Masa 4 Tahun
Ini prinsip-prinsip yang saya gunakan untuk langsaikan semua hutang dalam masa singkat:

Strategi #1: Jangan buat hutang lagi.
Selagi boleh hidup tanpa hutang tu, jangan sekali-kali berhutang. Beli apa sahaja secara tunai. Kalau terpaksa berhutang, itu bermaksud kita belum mampu. So, kumpul duit dulu. Bila dah cukup baru beli. Banyakkan bersabar, bersabar, bersabar.

Strategi #2: Langsaikan hutang yang interest ratenya paling tinggi dulu.
Contohnya, hutang kad kredit (18% setahun) kena settlekan dulu sebelum car loan (3% รข€“ 5% setahun). So, cuba list down semua hutang-hutang yang ada mengikut interest ratenya. Interest rate paling tinggi tu kena settlekan dulu.

Hutang berkat seperti housing loan perlu disettlekan paling last sekali sebabnya ia dikategorikan sebagai "good debt" iaitu hutang yang membuatkan kita bertambah kaya! Baca artikel "Hutang Berkat, Hutang Mudarat" untuk fahami topik ni.

Strategi #3: Buka Dana "Full-settlement Hutang".
Buka akaun khas di bank untuk simpan duit yang akan digunakan untuk full-settlement hutang-hutang yang ada. Bayar ansuran pinjaman macam biasa, dalam masa sama kumpul duit lain ke dalam dana tersebut. Bila duit tu dah cukup, buat full-settlement terus. Dengan full-settlement, kita jimat dari bayar interest berbanding dengan tambah nilai ansuran bulan-bulan. Full-settlement maksudnya kita bayar nilai "pokok" jer, ansuran bulan-bulan maksudnya kita bayar nilai "pokok" + "interest"!

Antara sebab saya suka settlekan semua hutang jauh lebih awal dari tempoh sepatutnya ialah nak kurangkan bayar interest. Tak bazirkan duit bayar interest!

Strategi #4: Gunakan duit "durian runtuh" seperti bonus tahunan untuk langsaikan hutang dulu.
Dalam tempoh 4 tahun tu, saya gunakan sebahagian besar duit bonus untuk bayar hutang! Memang tak merasa sangat duit bonus masa tu. Kena mujahadah la sikit.

Strategi #5: Simpan duit kenaikan gaji tahunan 100% ke dalam Dana Full-settlement Hutang.
Jangan gatal tangan usik dana tu! Setiap kali kenaikan gaji, saya akan kira berapa kenaikan kos sara hidup untuk setahun akan datang. Contohnya, gaji naik RM200, kos sara hidup bertambah RM120 sebulan sebab seorang lagi anak masuk sekolah. So saya masukkan lebihan RM80 (RM200 - RM120) sebulan ke dalam Dana Full-settlement Hutang.

Strategi #6: Bila dah settle satu hutang, simpan duit installment bulan-bulan seterusnya ke dalam Dana Full-settlement Hutang.
Contohnya, bila dah buat full-settlement car loan yang installmentnya RM600 sebulan, simpanlah RM600 tu masuk ke Dana Full-settlement Hutang tadi. Jangan sekali-kali anggap duit tu sebagai "kenaikan gaji", apatah lagi untuk tukar kereta baru!

Strategi #7: Bayar hutang secara automatik!
Buat potongan gaji atau standing instruction di bank supaya kita tak lupa bayar. Bila terlupa bayar, itu yang jadi tertunggak tu.

Nota Jutawan Nota Kewangan Irfan Khairi
Tip terakhir, baca banyak buku-buku kewangan. Buku seperti 'Jutawan Dari Planet Jupiter' (Azizi Ali), 'Nota Jutawan, Nota Kewangan' (Irfan Khairi) tu wajib baca. Mana-mana buku yang saya baca, mereka akan cakap benda dan tip yang sama dengan apa yang saya kongsikan ni. Bezanya cuma samada kita AMAL ataupun tidak. Itu jer.

Moga tips ringkas ni dapat bantu sahabat semua untuk jadi G.O.O.D person. 
Iaitu 'Get Out Of Debt' kata rakan saya, David Lee (Certified Financial Planner)~

Wallahu a'lam.

Zulkifli
11 Julai 2011
10 Sya'ban 1432
Damansara Damai

Sumber: Forwarded Email

*****************************************************


::: Jangan lupa Lihat Promosi dan iklan menarik dari NUFFNANG :::

(Jom CLICK iklan di bawah)

LinkWithin 5 post

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...